Zo leer je een taal zonder je huis uit te gaan

Leerlingen zitten de komende tijd thuis en hoewel veel scholen onderwijs op afstand blijven geven, zijn er een aantal vakken die hier onder kunnen lijden.

Bij het leren van een taal is er 1 ding wat cruciaal is, input. Daarmee bedoel ik hoeveel je van deze taal ziet of hoort. Hoe meer taalinput je krijgt, hoe beter je die taal leert. Op school krijg je de meeste input tijdens de lessen, maar ook een deel in het huiswerk.

Het is mij opgevallen dat veel leerlingen nu weinig werk opgegeven krijgen voor hun taalvakken. Dit kan er dus voor zorgen dat je taalvaardigheid achteruit gaat.

Gelukkig zijn er veel verschillende (superleuke) manieren om de komende tijd toch genoeg input te krijgen. In deze blog heb ik een aantal van mijn favoriete manieren op een rijtje gezet, een aantal hiervan gebruik ik nu zelf ook om Deens te leren.

Apps

Een simpele manier om meer input te krijgen in een taal, is via YouTube. Zelf heb ik altijd graag Britse tv-programma’s gekeken, waar zeker geen gebrek aan is op YouTube. Als je niet weet waar je naar zou moeten zoeken heb ik twee hele leuke aanbevelingen:

  • Horrible Histories is een grappig programma over rare, gruwelijke en grappige momenten in de geschiedenis.
  • Als je houdt van rare feitjes en domme antwoorden is QI: Quite Interesting misschien wel wat voor jou.

Net als op YouTube kun je natuurlijk ook via Netflix series en films kijken in de taal die je wil leren. Als je Engels wil leren, doe je dit waarschijnlijk al. Maar probeer ook eens om de ondertiteling uit te zetten of Engelse ondertiteling aan te zetten.

Als je een andere taal aan het leren bent, zoals Deens of Japans, zoek dan eens een film of serie op die in die taal gesproken is. In de zoekfunctie in Netflix kun je ook een taal intypen, dan krijg je een overzicht van films en series die in die taal gesproken zijn.

Als je nog een stapje verder wil gaan, zijn er ook apps die speciaal bedoelt zijn om een taal mee te leren. Misschien wel de meest bekende hiervan is Duolingo. Op Duolingo leer je spelenderwijs Engels (Als je al Engels kunt, kun je vrijwel elke andere taal ook leren).

Er zijn verschillende soorten opdrachten. Soms moet je woorden op de juiste volgorde zetten, soms moet je de juiste zin kiezen en soms moet je gewoon een zin vertalen, maar soms moet je ook zinnen uitspreken.

Een andere app die gemaakt is om mee te leren is Memrise. Helaas kun je is deze niet in het Nederlands beschikbaar, maar wel in het Engels, Duits, Spaans, Braziliaans Portugees, Koreaans, Deens, Frans, Italiaans, Russisch, Chinees, Japans en Vietnamees. Memrise gebruikt onder andere flashcards en ezelsbruggetjes (Mems).

Samen thuis

Nu we bijna allemaal de hele dag thuis zitten kun je dat ook heel goed gebruiken. Als je net begint met een taal, of als je meer woorden wil leren, kun je op allerlei voorwerpen post-it’s plakken met vertalingen van dat voorwerp.

Als je al een beetje kunt spreken (en alles wat daarboven zit), kun je ook proberen om met familie te praten in de taal die je wil leren. Als je bijvoorbeeld Engels wil leren, kun je proberen om tijdens het ontbijt Engels te praten. Zo oefen je samen je spreekvaardigheid en je luistervaardigheid. Als je dit vaker doet, zul je merken dat het steeds makkelijker gaat.

Maar…

De allerbeste manier om een taal te leren blijft toch altijd met de hulp van een docent. Gelukkig bestaat online taalonderwijs al jaren en zijn onze online lessen erop ingericht dat je alle vaardigheden (lees-, schrijf-, luister-, spreek- en gespreksvaardigheid) ontwikkelt op een leuke manier.

Alles wat je nodig hebt voor de online bijles van Lingua Taalles zijn Skype en Google Drive.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s