De 10 mooiste onvertaalbare woorden over reizen

We weten allemaal wel dat het woord ‘gezellig’ niet echt goed te vertalen is naar een andere taal. Dit soort ‘onvertaalbare’ woorden bestaan in iedere taal en omschrijven vaak dingen die wij niet echt goed onder woorden kunnen brengen.

De mensen die mijn Facebook en Instagram volgen zijn bekend met mijn Woord van de Week, waarin in elke maandag een mooi woord uit een andere taal deel. Dit zijn ook zulke onvertaalbare woorden.

Omdat de zomervakantie er binnenkort weer aan komt en dit voor veel mensen betekent dat ze gaan reizen, heb ik hier voor jullie de 10 mooiste onvertaalbare woorden over reizen op een rijtje gezet.

1. Dérive (Frans)

Letterlijk: ‘afdrijven’; een spontane reis waarbij de reiziger het gewone leven achter zich laat voor een tijdje om de geest van het landschap en de architectuur het pad te laten bepalen.

2. Fernweh (Duits)

Een verlangen naar verre plaatsen; een hunkering voor reizen.

3. Resfeber (Zweeds)

Het rusteloze kloppen van het hart van een reiziger voor het begin van een reis, wanneer ongerustheid en verwachting verwikkeld zijn; een ‘reizigerskoorts’ die kan verschijnen als een ziekte.

4. Merak (Servisch)

Een gevoel van eenheid met het universum wat je haalt uit simpele geluksmomemten.

5. Erlebnisse (Duits)

De belevenissen, positief of negatief, waar we diepe emoties voor voelen, en waardoor we werkelijk leven; niet gewoon belevenissen, maar Belevenissen.

6. Viraha (Hindi)

De realisatie dat je van iemand houdt als je van die persoon gescheiden bent.

7. Nefelibata (Portugees)

Letterlijk: ‘wolkenloper’; iemand die leeft in wolken van hun eigen verbeelding of dromen, of iemand die zich niet houdt aan de conventies van de maatschappij, literatuur of kunst.

Zoek je nog iets leuks om te doen deze zomer? Doe dan mee aan de Zomer Boekenbingo!

8. L’appel du vide (Frans)

Letterlijk: ‘roep van de leegte’; de onverklaarbare aantrekkingskracht van de gevaarlijke en onbekende toekomst; de drang om jezelf van veiligheid in een golf van onontdekte avonturen, ervaringen of ideeën te gooien.

9. Hanyauku (Rukwangali)

Op je tenen over het hete zand lopen; je tenen in het hete zand begraven.

10. Schwellenangst (Duits)

Letterlijk: ‘drempelangst’; de angst om aan iets nieuws te beginnen of ergens binnen te gaan.


Meer weten over bijzondere talen? Lees hier mijn blog over het Eurovisie Songfestival