Wanneer begint een kind met het leren van taal?

Kun je terugdenken naar het eerste moment waarop je taal hoorde? Kun je je herinneren hoe dat voelde? Waarschijnlijk denk je terug aan jezelf als baby, liggend in je bedje, luisterend naar mensen om je heen. Maar wat nou als ik je zeg dat dit niet klopt? Eigenlijk beginnen wij al voor we geboren worden met het luisteren naar taal.

Sinds het begin van de 20ste eeuw is het al bekend dat het oor al een aantal weken voor geboorte begint te werken. Een foetus kan reageren op het geluid van een bel en zelfs verschillende tonen onderscheiden. Het vermogen om geluiden te horen is natuurlijk niet hetzelfde als gevoelig zijn voor taal. Maar onderzoeken hebben laten zien dat een foetus veel meer kan dan alleen horen.

Uit een onderzoek van DeCasper en Spence bleek dat een ongeboren baby een verhaal kan leren herkennen. In dit onderzoek moesten zwangere vrouwen tijdens de laatste 6 weken van hun zwangerschap elke dag een bepaald verhaaltje oplezen. Toen de baby’s 3 dagen oud waren bleek dat zij het verhaaltje wat hun moeder had voorgelezen konden onderscheiden van twee andere verhaaltjes.

Om de aandacht van baby’s te testen gebruiken wetenschappers vaak een techniek genaamd ‘High Amplitude Sucking’ of HAS. Hierbij krijgt de baby een speen die meet hoe snel de baby zuigt. Als een baby sneller gaat zuigen betekent dit dat hij/zij meer geïnteresseerd is.

Een ongeboren kind kan dus in de baarmoeder al hele specifieke klanken en patronen horen en zich deze later na de geboorte herinneren en herkennen.

Bronnen:

Saxton, M. (2010). Child Language: Acquisition and Development. SAGE Publications.

DeCasper, A. J., & Spence, M. J. (1986). Prenatal maternal speech influences newborns’ perception of speech sounds. Infant behavior and Development, 9(2), 133-150.