Haalbare voornemens voor 2020

Het nieuwe jaar is begonnen, en dat betekent goede voornemens. Ben jij, net als ik, zo iemand die altijd het nieuwe jaar ingaat met een berg voornemens, maar zich uiteindelijk nergens aan houdt? Misschien vind je in deze lijst dan wel een doel van 2020 waar je je wel aan kunt houden.

Volg een duolingo cursus

Wil je in 2020 een nieuwe taal leren, maar heb je geen zin om een een dure cursus te volgen? Bij Duolingo kun je eenvoudig vanuit je luie stoel een nieuwe taal leren.

Als je alleen Nederlands spreekt kun je voor Engels of Duits kiezen, maar als je Engels spreekt kun je kiezen uit 35 talen. Hierbij kun je natuurlijk kiezen voor talen als Frans, Duits en Spaans, maar ook Koreaans, Arabisch, Iers, of zelfs Klingon!

Waarom zou een een nieuwe taal leren? In mijn blog ‘8 redenen om een nieuwe taal te leren‘ leg ik het je uit.

Zet jezelf een leesdoel

Zou je eigenlijk wel meer willen lezen, maar komt het er gewoon niet van? Zet jezelf dan een leesdoel, bijvoorbeeld hoeveel boeken of pagina’s je in 2020 wil lezen.

Je hoeft je hierbij niet druk te maken om de hoeveelheid, maar kies gewoon een doel wat jij haalbaar vindt. Als jij dit jaar 5 boeken wil lezen, is dat prachtig, als je er 100 wil lezen, is dat even mooi. Niet iedereen leest even snel, dus 5 boeken voor een langzamere lezer kan even knap zijn als 100 voor een super snelle lezer.

Als je voor jezelf een leesdoel stelt, kun je dit bijhouden op Goodreads door de Reading Challenge aan te gaan.

Als je niet zo van lezen houdt, kun je ook luisterboeken proberen. Via de luisterbieb app kun je gratis een aantal luisterboeken luisteren. Je kunt natuurlijk ook voor een betaalde app kiezen, bijvoorbeeld Storytell.

Wil je wel lezen, maar kun je geen motivatie vinden? Misschien helpt mijn blog ‘7 redenen om nu je telefoon aan de kant te leggen en een boek te pakken‘.

Word taalmaatje

Wil je dit jaar een goed voornemen waarmee je een verschil maakt? Als taalmaatje help je nieuwkomers Nederlands te leren op een laagdrempelige manier. Een taalmaatjes programma gaat over het algemeen via een vrijwilligersorganisatie. Bij Vluchtelingenwerk Nederland kun je solliciteren als taalcoach in je eigen regio, maar je kunt altijd ook even zoeken naar een kleine vrijwilligersorganisatie in je omgeving.

Houd een tracker bij voor te taalactiviteiten

Wil je graag een taal leren, maar vergeet je om er daadwerkelijk tijd aan te besteden? Door een tracker te maken, kun je bijhouden hoeveel tijd je met je doeltaal bezig bent. Je kunt daar bijvoorbeeld inzetten welke films je gekeken hebt. Je kunt ook voor jezelf zeggen dat je elke dag 5-10 minuutjes met je taal bezig wil zijn, bijvoorbeeld door een film of serie te kijken, maar ook met je daadwerkelijke lessen.

Doe de Nederlandse GebarenChallenge

Als je dit jaar echt iets nieuws wil doen, is de Nederlandse GebarenChallenge misschien iets voor jou. Bij de GebarenChallenge leer je in een jaar te communiceren met gebaren uit de Nederlandse gebarentaal.

Om mee te doen aan het lesprogramma betaal je voor 1 maart eenmalig € 29,95. Hiermee krijg je toegang tot het online programma en 1 euro hiervan wordt gedoneerd aan de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (dus dat is ook gelijk je goede daad van het jaar😉).

De challenge start ieder jaar in februari en omdat het een online programma is, kan je hem op je eigen tempo en in je eigen tijd volgen. Dus je hoeft je geen zorgen te maken als je niet zo snel kunt leren of niet altijd evenveel tijd hebt om een cursus te volgen.

Is dit iets voor jou? Op https://www.gebarenchallenge.nl/ vind je alle details over de challenge en kun je een gratis les downloaden waarin je leert hoe je mensen moet begroeten.