8 redenen om een nieuwe taal te leren

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom je in hemelsnaam een andere taal zou moeten leren? Of ben jij juist zo iemand die een bucket list heeft voor talen en een excuus nodig heeft om aan een nieuwe taal te beginnen? Er zijn honderden goede redenen om een taal te leren. Hier heb ik er 8 voor jou op een rij gezet.

1. Je geniet meer van je vakantie

We hebben het bijna allemaal wel een keer meegemaakt: je bent op vakantie in het buitenland en je raakt de weg kwijt. Wat doe je dan? Als je geluk hebt kom je weg met gebaren, maar als je de taal een klein beetje beheerst kun je gewoon de eerste beste persoon aanspreken en de weg vragen.

Je krijgt ook een veel betere belevenis als je de taal van je vakantieland spreekt. Want als standaard toerist zie je eigenlijk maar een kant van het land. Maar als je de taal spreekt gaat er een hele wereld voor je open. Je kunt bijvoorbeeld buiten de toeristische plekken reizen en in ieder restaurant bestellen zonder dat je je daar awkward bij voelt.  

2. Je leert meer over andere culturen

De meeste mensen denken dat een taal gewoon een verzameling regeltjes en woordjes is, maar dat is absoluut niet waar. Taal is zo veel meer. Heel veel onderzoek laat zien dat taal sterk verbonden is met cultuur. Dus als je een nieuwe taal leert, leer je automatisch ook meer over een andere cultuur. Door meerdere talen te leren kun je veel leren over de verschillen tussen culturen. Het zorgt er zo voor dat je de culturele diversiteit van onze wereld meer leert waarderen.

3. Maar weinig mensen spreken Nederlands

In Nederland kun je je natuurlijk over het algemeen prima redden met alleen maar Nederlands, maar zodra je verder wil dan ons kikkerlandje zul je waarschijnlijk erachter komen dat Nederlands je niet zo ver brengt. In die mooie word cloud hier zie je een overzichtje van de talen met de meeste moedertaalsprekers in de wereld, hoe groter de taal, hoe meer moedertaalsprekers. Je ziet meteen de grootste talen: Chinees, Hindi, Engels, Spaans, maar waar staat Nederlands? Als je heel goed kijkt zie je onze taal staan onder het lijntje van de eerste ‘e’ van Chinees. Met alleen maar Nederlands kun je dus eigenlijk niet zo veel.

4. Vertalingen zijn vaak niet hetzelfde

Nu hoor ik je zeggen, ja maar ik heb toch gewoon Google Translate? Dat is ook wel zo en een vertaalapp kan je een eindje op weg helpen, maar het is allesbehalve perfect.

Als we dit tekstje door Google Translate laten vertalen naar het Frans en dan weer terug naar het Nederlands zie je vanzelf waarom:

Originele tekst:

Nu hoor ik je zeggen, ja maar ik heb toch gewoon Google Translate? Dat is ook wel zo en een vertaalapp kan je een eindje op weg helpen, maar het is allesbehalve perfect.

Franse vertaling:

Maintenant, je vous entends dire oui, mais je viens de Google Translate, non? C’est également vrai et une application de traduction peut vous aider dans votre cheminement, mais c’est tout sauf parfait.

Nederlandse vertaling:

Nu hoor ik u ja zeggen, maar ik kom uit Google Translate, toch? Het is ook waar en een vertaalapp kan je helpen op je reis, maar het is allesbehalve perfect.

De eerste zin is erg raar geworden en hoewel de tweede zin normaal Nederlands is, is het toch echt een andere zin dan de oorspronkelijke zin. Vertaalapps zijn een goed idee voor losse woorden, zolang je er maar enorm goed op blijft letten. Hiervoor zul je in ieder geval een beetje de taal moeten beheersen.

5. Je hersenen worden er slimmer van

Het spreken van meer dan 1 taal heeft niet alleen voordelen op het gebied van taal. Het heeft een enorm positief effect op je hersenen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die meerdere talen spreken een voordeel hebben bij ‘cognitieve’ taken (taken die je vermogen testen om kennis op te nemen en te verwerken). Hierbij gaat het niet alleen om taken die met taal te maken hebben, maar juist om taken die niks met taal te maken hebben. Zoals het onderdrukken van impulsen of je ergens op concentreren.

Zou je hier meer van willen weten? Stuur mij dan een berichtje, dit is namelijk een van de onderwerpen waar ik me tijdens mijn studie mee bezig heb gehouden.

6. Het helpt tegen Alzheimer en dementie

Het spreken van meerdere talen heeft ook op lange termijn voordelen voor je hersenen. Het is namelijk zo dat mensen die meer dan 1 taal spreken vaak op latere leeftijd Alzheimer of dementie krijgen. Dit komt doordat je tijdens je leven je hersenen traint met het wisselen tussen talen en het leren van talen. Dit zorgt ervoor dat je ook je geheugen traint. Je hersenen zijn namelijk net als een spier, je kunt ze trainen door veel te oefenen. Dus als je je hersenen lekker actief houdt door een andere taal te spreken.

7. Je kunt je beter inleven in anderen

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die een tweede taal spreken een veel beter ontwikkeld inlevingsvermogen hebben dan mensen die maar 1 taal spreken. Dit betekent dat zij doorhebben dat andere mensen iets anders denken dan zij. Dit komt natuurlijk omdat zij zich ervan bewust zijn dat verschillende mensen verschillende talen spreken en verschillende talen kunnen begrijpen.  

8. Het staat beter op je CV

Er zijn veel voordelen van het spreken van meerdere talen die niet zo heel erg bekend zijn, maar er is natuurlijk ook altijd nog een hele belangrijke reden die iedereen wel kent: het staat enorm goed op je CV! We leven in een wereld die steeds internationaler wordt en de meeste werkgevers weten dit maar al te goed. Het is dus een enorme pré voor veel banen als je meerdere talen beheerst. Vooral talen als Engels, Duits, Spaans, Chinees en Frans geven je een voorsprong op andere sollicitanten. Natuurlijk moet je niet alleen maar een taal leren om het op je CV te kunnen zetten. Een taal echt goed leren is heel moeilijk zonder echte goede motivatie en mensen hebben het snel genoeg door als je de taal niet echt blijkt de beheersen.

De allerbelangrijkste reden:

Omdat je het wil!

Dus waar wacht je nog op?

Iedereen heeft een eigen reden waarom ze een nieuwe taal willen leren en ik kan oneindig veel voordelen blijven opnoemen, maar het belangrijkste blijft natuurlijk dat je een taal moet leren omdat je dat graag wil. Maar het komt er uiteindelijk op neer dat als je het wil, om wat voor reden dan ook, je het gewoon moet doen. Of je nou een app download, een tijdje naar het buitenland gaat, of lessen volgt, ga ervoor!

Een hele goede manier om een taal te leren blijft natuurlijk met hulp van een docent. Lees hier meer over het lesaanbod van Lingua Taalles.

Wat was voor jou de reden om een nieuwe taal te leren? Laat het weten in de reacties.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s