7 redenen om nu je telefoon aan de kant te leggen en een boek te pakken

Het is weer zomer en voor veel mensen ook weer zomervakantie. Dit betekent veel vrije tijd, maar wat kun je het beste doen met die tijd?

Waarschijnlijk lees je dit op je telefoon (of laptop), maar eigenlijk kun je die maar beter aan de kant leggen. In plaats van staren naar schermen kun je beter een boek pakken en lezen.

Wil je weten waarom? Lees dan snel verder!

Je kunt er beter van slapen

Het is algemeen bekend dat het blauwe licht van je telefoon, laptop en tv ervoor kunnen zorgen dat je slecht slaapt. Vooral in het uur voor je gaat slapen kun je het beste blauw licht vermijden.

Maar hoe vermaak je jezelf zonder electronica? Met een boek natuurlijk! Lezen is een van de beste manieren om jezelf, en je ogen, tot rust te laten komen voor je gaat slapen.

Het vermindert stress

Het leven kan soms stressvol zijn, maar met een goed boek kun je jezelf altijd laten meeslepen in een verhaal. Laat al je zorgen maar even van je afglijden en laat je meenemen naar een andere wereld. Laat Lewis Carroll je meenemen naar Wonderland of bijt je vast een goed mysterie met Nicci French.

Laat je afleiden van alles wat je dwars zit op je werk, op school of in je persoonlijke leven en drijf weg in een goed verhaal.

Je leert er makkelijk een taal mee

Het leren van een taal kan soms saai worden. Al die woordenlijsten en droge grammatica zijn ook niet bepaald de leukste manier om te leren. Maar taal leren kan op zo veel meer manieren. Een van de belangrijkste manieren om goed een vreemde taal te leren is door te lezen in je doeltaal (de taal die je wil leren).

Nu hoor ik je zeggen: ‘maar hoe kun je nou leren uit een leesboek?’

Taal leren hoeft je niet alleen bewust te doen, maar het is juist iets wat je ook onbewust kunt. Door te lezen in je doeltaal pak je vanzelf nieuwe woorden op en zie je hoe de grammatica in elkaar zit.

Het vergroot/verbetert je woordenschat

Er is een reden waarom scholen zo veel waarde hechten aan lezen. Een daarvan is dat lezen enorm goed is voor je woordenschat. Er is een ‘positieve spiraal’ van leesgedrag en leesvaardigheid.

Dit betekent dat als mensen meer lezen, ze hun woordenschat uitbreiden en een betere leesvaardigheid krijgen, waardoor ze vaak gaan lezen, wat dan weer hun woordenschat en leesvaardigheid verbeterd. Zo kom je eigenlijk in een positieve vicieuze cirkel terecht (zie het plaatje hieronder) .

Positieve spiraal leesgedrag en leesvaardigheid
(bron: leesmonitor.nu)

Je wordt er creatiever van

Zoals ik eerder al zei kun je eigenlijk maar beter een boek oppakken dan door Facebook scrollen of tv kijken. Een van de redenen waarom boeken beter voor je zijn dan films en series is dat boeken je creativiteit stimuleert. Als je leest creëert je hoofd automatisch beelden bij het verhaal, hierdoor word je steeds fantasierijker.

Doordat je fantasierijker kunt denken, ben je ook creatiever in het dagelijks leven. Dit komt bijvoorbeeld van pas bij het oplossen van problemen.  

Het verbetert je concentratie

Iedereen is tegenwoordig druk druk druk, alles moet tegelijkertijd en er is overal afleiding. Al die drukte leidt tot stress en vermindert je productiviteit. Als je een boek leest focus je al je aandacht op het verhaal. Hiermee train je jezelf om je aandacht bij 1 ding te houden, waardoor je dat ook makkelijker kunt als je niet aan het lezen bent.

Je traint je hersenen ermee

Net als bij het leren van nieuwe talen, is lezen enorm goed voor je hersenen. Het vermindert niet alleen de kans op dementie, maar het verbetert ook je geheugen, omdat je tijdens het lezen het verhaal moet onthouden.

Een van de redenen waarom je je hersenen traint door te lezen, is omdat het de bloedstroom in je hersenen stimuleert. Net als het maken van puzzels is lezen dus een hele goede manier om je hersenen actief en gezond te houden.

Wil je meer lezen deze zomer? Doe dan mee aan de Zomer Boekenbingo en daag jezelf uit!

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s