5 briljante boeken van Nederlandse schrijvers

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen, wat voor scholieren betekent dat er weer verplicht boeken gelezen moeten worden. Zeker voor Nederlands is het vaak lastig om leuke boeken te vinden.

Ik kan me nog goed herinneren hoe wij verplicht boeken van Nederlandse schrijvers moesten lezen. Wat erop neer kwam dat iedereen naar dezelfde saaie boeken greep, zoals De Aanslag en Eline Vere. Toch zijn er eigenlijk best wel veel leuke Nederlandse boeken zijn. Ik heb ondertussen zelfs een aantal Nederlandse schrijvers waar ik een enorme fan van ben.

In deze blog wil ik jullie introduceren aan zeven Nederlandstalige boeken waar ik enorm van genoten heb en waar je misschien nog niet van gehoord hebt. Als jij nog meer leuke Nederlandse boeken kent, laat dat dan weten in de comments!

1. Hex – Thomas Olde Heuvelt

Instagram credit: @gelgaloveslipstick

Ben je fan van thrillers? Of Stephen King? Dan ben je misschien al wel eens Thomas Olde Heuvelt tegen gekomen. Hij wordt niet voor niets de Nederlandse Stephen King genoemd. In 2016 brak Thomas Olde Heuvelt door met Hex, een verschrikkelijk fantastische thriller, en is tegenwoordig een internationaal succes.

In het boek Hex draait alles om het vervloekte dorpje Beek (wat vlak bij Nijmegen ligt). De inwoners kampen al eeuwen met een ronddwalend gedaante en hebben een hele eigen manier om hiermee om te gaan. Van communicatie via een app tot ‘oma’ bedekken met een theedoek, de inwoners van Beek doen alles om het leven zo gewoon mogelijk te laten verlopen, totdat opeens alles misgaat.

2. Siegfried – Harry Mulisch

Instagram credit: @gelgaloveslipstick

Harry Mulisch is maar al te bekend als Nederlandse schrijver. Veel mensen lezen ook wel minstens een boek van hem als ze op school zitten, maar meestal komt dit erop neer dat iedereen De Aanslag leest. Nou, dit is echt compleet mijn mening, maar ik heb veel boeken van Harry Mulisch gelezen en ik vond De Aanslag verreweg de slechtste. Een ander boek van Harry Mulisch wat fantastisch goed te lezen is en ook nog eens over de tweede wereldoorlog gaat, is Siegfried.

In het boek Siegfried beantwoord Harry Mulisch de vraag: wat als Hitler een kind had gekregen? Door Hitler in een fictieve setting te plaatsen probeert Harry Mulisch iets definitiefs over hem te zeggen. Hoewel ik geen fan ben van boeken over oorlogen, heb ik dit boek in een adem uitgelezen.

Wil je weten waarom lezen zo goed voor je is? Lees dan 7 redenen om nu je telefoon aan de kant te leggen en een boek te pakken.

3. Echo – Thomas Olde Heuvelt

Instagram credit: @gelgaloveslipstick

Ik kan het niet laten om Thomas Olde Heuvelt nog een keer in deze lijst te zetten. Hij is zonder twijfel mijn favoriete Nederlandse schrijver. Zijn nieuwste boek Echo (2019) tilt horrorverhalen naar een heel nieuw niveau. Wat als je niet bezeten bent door een geest, niet in de ban van een vloek, maar bezeten wordt door de natuur? Echo houdt je van begin tot eind vast en speelt de hele tijd met je gedachtes en emoties.

Met 612 pagina’s is Echo een behoorlijke pil, maar daar merk je weinig van als je eenmaal aan het lezen bent.

4. Twee vrouwen – Harry Mulisch

Instagram credit: @gelgaloveslipstick

Zoals ik al eerder zei heeft Harry Mulisch meerdere fantastische boeken geschreven. Sommige daarvan zijn behoorlijk lastig om doorheen te komen, zoals De ontdekking van de Hemel, maar net als Siegfried is Twee Vrouwen super goed te lezen.

Twee Vrouwen is, zoals de titel al wel zegt, over twee vrouwen die een emotionele liefdesrelatie aangaan. De recentelijk gescheiden Laura wordt verliefd op de aanzienlijk jongere kapster Sylvia. Dit gaat niet zonder problemen. Nadat Laura Sylvia voorstelt aan haar ex stort haar hele wereld in elkaar.

In Twee Vrouwen schrijft Harry Mulisch over thema’s van homoseksualiteit, relatieproblemen en zelfs moord. Dus zeker het lezen waard!

5. Taal is zeg maar echt mijn ding – Paulien Cornelisse

Instagram credit: @gelgaloveslipstick

Oké, dit is niet echt een boek wat geschikt is voor school, maar dat betekent niet dat het niet super leuk is. In Taal is zeg maar echt mijn ding praat Paulien Cornelisse, aangevuld met grappige cartoons, over grappige, vreemde en enorm herkenbare manieren waarop wij taal gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s