De talen van het Eurovisie Songfestival 2022 

Vandaag is de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2022. Voor de taalliefhebber is dit de meest interessante halve finale, omdat er het minste in het Engels gezongen wordt. In de eerste halve finale zijn er zes inzendingen zonder Engels, terwijl er in de tweede halve finale maar één is (die van Servië). In deze blog lees je meer over welke talen er dit jaar te horen zijn.  

In de loop der jaren zijn er veel regels geweest over welke taal je als land mag gebruiken, maar sinds 1999 is de taal van de inzendingen een vrije keus. Sindsdien kiezen veel landen ervoor om Engelstalige nummers in te sturen, omdat je zo meer publiek kunt bereiken. Toch zijn er altijd landen die dit niet doen, waaronder de winnaar van vorig jaar.  

Er zijn dit jaar 40 inzendingen. Deze zijn in vier taalgroepen te verdelen: 1) Engels, 2) niet-Engels, 3) meertalig met Engels, 4) meertalig zonder Engels. In de eerste groep zit 62,5% van de inzendingen (25/40). In de tweede groep zit 20% (8/40). In de derde groep zit 15% (6/40). In de vierde groep zit 2,5% (1/40).  

In 2021 waren er alleen de eerste drie groepen. In de eerste groep zat 69,2% van de inzendingen (27/39). In de tweede groep zat 20,5% (8/39). In de derde groep zat 10,3% (4/40). 

Er zijn dit jaar dus minder inzendingen volledig in het Engels, maar meer gedeeltelijk in het Engels. Er zijn evenveel inzendingen in een enkele niet-Engelse taal als vorig jaar, maar vorig jaar was er geen enkele inzending met meerdere niet-Engelse talen. Al met al zijn de talen van Europa dit jaar dus beter vertegenwoordigt.  

Où est le français? 

Dit jaar zijn er 15 verschillende talen te horen in het songfestival, waarvan er 9 vorig jaar niet te horen waren. Daarentegen zijn er ook 6 talen waarin vorig jaar wel gezongen werd, maar dit jaar niet. Toch is een van die talen wel te horen op het festival, want hoewel het songfestival in het Frans gepresenteerd wordt, is er dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van het songfestival geen Franstalige inzending. Frankrijk 🇫🇷 stuurt namelijk dit jaar een Bretons nummer: Fulenn van Alvan & Ahez. Dit is een bijzondere situatie, want Bretons is de enige Keltische taal die nog in leven is op het vasteland van Europa. Het is ook nog eens een ernstig bedreigde taal, met momenteel nog maar 300.000 tot 500.00 sprekers!

Lees hier over de Noorse minderheidsheidstaal in Eurovisie 2019

Er waren al eerder songfestivals waarbij Frankrijk geen Frans nummer instuurde, of helemaal niet aanwezig was. In 1974 deed Frankrijk niet mee, maar hadden België, Luxemburg en Monaco Franstalige nummers. In 1982 deed Frankrijk wederom niet mee, maar hadden België, Zwitserland en Luxemburg een Franstalig nummer. In 1996 stuurde Frankrijk al eerder een nummer in het Bretons in, maar toen was de Zwitserse inzending in het Frans. In 2011 stuurde Frankrijk ook een andere taal, namelijk Corsicaans, maar dat jaar hadden ook de andere Franstalige landen geen Franstalige inzending. Echter, de Franse taal was toen verrassend genoeg te horen in de Litouwse inzending.  

Andere taalverschillen met Eurovisie 2021: 

Minder Engels: 

Cyprus, IJsland, Litouwen, Moldavië, Portugal, Roemenië, San Marino en Slovenië stuurden vorig jaar een volledig Engelstalig nummer. Cyprus 🇨🇾 laat dit jaar een deels Grieks nummer horen. IJsland 🇮🇸 laat ons dit jaar weer genieten van die prachtige West-Scandinavische taal. Litouwen 🇱🇹 heeft voor het eerst sinds 1994 weer een Litouws nummer gestuurd. Portugal 🇵🇹 heeft er dit jaar voor gekozen om het Portugees (gedeeltelijk) weer terug te laten komen. Slovenië 🇸🇮 laat de Sloveense taal weer in volle glorie aanwezig zijn. Vorig jaar stuurde San Marino 🇸🇲 een Engelstalig nummer met Flo Rida, maar dit jaar laten ze weer wat Italiaans horen met een Italiaans/Engels nummer. Het Roemeens is dit jaar ook weer terug op het Songfestival, maar wel in de inzending van Moldavië 🇲🇩. Roemeens is namelijk de officiële taal van Moldavië. Roemenië 🇷🇴 zelf stuurt dit jaar een Spaans/Engels nummer, in plaats van een compleet Engels nummer.  

Meer Engels: 

Albanië 🇦🇱 voegt dit jaar wat Engels toe aan de het pure Albanees van vorig jaar en stuurt een tweetalig nummer. Denemarken 🇩🇰 stuurt dit jaar geen Deense inzending, maar een Engelse. Israël 🇮🇱 laat dit jaar het Hebreeuws weg uit hun nummer en kiest voor een puur Engelse inzending. Net als Israël stuurt Kroatië 🇭🇷, in plaats van een Kroatisch/Engels nummer, een volledig Engels nummer. Zwitserland 🇨🇭 heeft dit jaar dus geen Franstalige inzending, maar heeft gekozen voor het populaire Engels. Spanje 🇪🇸 heeft ervoor gekozen om Spaans en Engels te laten horen, in plaats van het pure Spaanse van de afgelopen jaren. 

Meertalig zonder Engels: 

Servië 🇷🇸 stuurt vaak een Servisch nummer, net als vorig jaar, maar heeft dit jaar gekozen om Latijn te introduceren op het Songfestival het een Servisch/Latijn nummer. 

Nederland: 

Vorig jaar hadden wij (Nederland 🇳🇱) een inzending waarin het Sranantongo vertegenwoordigd was. Maar dit jaar is er voor het eerst sinds 2010 weer een Nederlandstalige inzending, toen we shalalie shalala stuurden. Dus je kan ook wel zeggen dat we voor het eerst sinds een lange tijd een goed Nederlandstalig nummer sturen. 

Diskwalificatie: 

Dit jaar is er door de diskwalificering van Rusland 🇷🇺 geen Russisch te horen op het songfestival. 

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s